تزریق آمپولهای شلکننده به کمر، یکی از بهترین روشهای کاهش درد این ناحیه است. آمپول متوکاربامول برای کمردرد موثر بوده و درست مثل آب روی آتش عمل میکند. با تزریق این آمپول درد شما تسکین پیدا کرده و گرفتگی، اسپاسم و محدودیتهای حرکتی برطرف میشود. در این مطلب همراه ما باشید تا همه چیز را درباره آمپول متوکاربامول بدانید.
هنگام استفاده از آمپول متوکاربامول برای کمردرد از تزریق دوز اضافی حتما خودداری کنید. در صورت نیاز و ناتوانی در جابجایی شما میتوانید از خدمات فیزیوتراپی در منزل کلینیک خانه سلامت استفاده کنید.
آمپول متوکاربامول برای چیست؟
متوکاربامول که بهصورت قرص و آمپول تولید شده، از داروهای شلکننده عضلات است و برای درمان اسپاسمهای عضلانی تجویز میشود. این دارو از سال ۱۹۵۷ میلادی مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا قرار گرفته و احتمال میرود که بر روی مغز تاثیر بگذارد. با تزریق آمپول متوکاربامول برای کمردرد، انتقال دهنده استیل کولین در ساقه مغز مسدود شده و با عدم ارسال پیام درد و گرفتگی عضلات به مغز، اسپاسم بیمار برطرف میشود.
استفاده از آمپول متوکاربامول برای چه بیمارهایی مناسب است؟
این آمپول بیشتر برای درمان درد و گرفتگی عضلانی کاربرد داشته و میتواند دردهایی با ریشه عصبی را هم تسکین دهد. به طور کلی موارد استفاده از متوکاربامول به شرح زیر است:
- فیبرومیالژیا
- شکستگی دنده
- آرتریت التهابی
- تعویض مفصل ران یا زانو
- درد در گروههای عضلانی خاص
- کمردرد حاد یا مزمن با ریشه غیر عصبی
- گرفتگی عضلات شکمی در افراد مبتلا به سیروز
ویدئو زیر: فیزیوتراپی دیسک کمر از زبان مزین فیزیوتراپی
متوکاربامول برای دیسک کمر
در صورتی که دیسک آسیب دیده به اعصاب و عضلات اطراف خود فشار وارد کند، گرفتگیهای عضلانی ایجاد میشود. تجویز آمپول متوکاربامول برای رفع این گرفتگیها موثر است. به زبان ساده لغزیدن دیسک از جای خود در بین مهرهها و نیشگون گرفتن عضلات باعث مختل شدن سیگنالهای الکتریکی میشود که از عصب به بافت عضلانی مجاور حرکت میکنند. این موضوع باعث ایجاد اسپاسم عضلانی دردناک شده و تزریق متوکاربامول یکی از بهترین داروهای شلکننده است که درد را آرام کرده و امکان ایجاد حرکت را فراهم میکند.
متوکاربامول برای سیاتیک
اگر سیاتیک باعث اسپاسم عضلانی کمر، باسن و پاها شود آمپول متوکاربامول تاثیر بسزایی روی کاهش درد آنها دارد. البته درمان مشکل اصلی خیلی مهمتر است؛ زیرا آمپول متوکاربامول یک داروی شلکننده برای تسکین درد موقت محسوب میشود.
به دنبال دیسک کمر یا تورم آن، سیاتیک ایجاد میشود که یک مشکل عصبی عضلانی است. معمولا درد سیاتیک به صورت انتشاری و در یک یا هر دو پا حس میشود. تزریق متوکاربامول یک راهکار موقت برای تسکین درد اسپاسم عضلانی است.
آمپول متوکاربامول برای کمردرد
متوکاربامول که بیشتر برای درمان کزاز تجویز میشد، امروزه در درمان اسپاسم و گرفتگیهای عضلانی هم استفاده میشود. این دارو بیشتر برای درمان گرفتگیها و دردهای عضلانی کاربرد دارد و موارد مصرف آن مربوط به کمردردهای حاد یا مزمن، گرفتگی عضلات، درد در گروههای عضلانی خاص و… است.
نحوه تزریق آمپول متوکاربامول
این آمپول برای کمردرد مناسب بوده و باید مطابق با دستور پزشک تزریق شود. معمولا این دارو بهصورت تزریق عضلانی و از طریق مراجعه به پزشک یا مراکز درمانی استفاده میشود. البته میتواند به صورت وریدی و از طریق سرم هم تاثیر خود را روی بدن نشان دهد. فراموش نکنید تزریق آمپول متوکاربامول برای کمردرد تنها بخشی از روند درمان است و بعد از آن بیمار باید فیزیوتراپی، مصرف داروهای شلکننده عضلانی، مسکن، آب درمانی و… را هم شروع کند.
دوزهای مصرفی متوکاربامول و کاربرد
این آمپول برای افراد بالای ۱۸ سال مناسب بوده و گرفتگیهای عضلانی و کمردرد را برطرف میکند. تزریق آن هم نباید بیشتر از ۳ بار در روز و با فاصله کمتر از ۸ ساعت باشد. میزان دوز تزریق عضلانی یا وریدی این دارو به نوع درد و شدت آن بستگی دارد:
- اسپاسم عضلانی شدید: ۱۰۰۰ میلیگرم هر ۸ ساعت
- کاهش درد بعد از جراحی: ۱۰۰۰ میلیگرم هر ۸ ساعت
- گرفتگیهای عضلانی با دردهای متوسط: ۱۰۰۰ میلیگرم در روز
استفاده از آمپول متوکاربامول برای کمردرد چه مزایایی دارد؟
این آمپول یکی از بهترین داروهای شلکننده عضلانی است که مزایای آن موارد زیر را شامل میشود:
- برخورداری از قیمت مناسب
- شروع اثرگذاری پس از گذشت حدود ۳۰ دقیقه از تزریق
- داشتن عوارض کمتر در مقایسه با سایر داروهای شلکننده
- کمتر بودن تداخلات دارویی متوکاربامول نسبت به داروهای دیگر
عوارض آمپول متوکاربامول
آمپول متوکاربامول برای کمردرد مثل هر داروی شیمیایی دیگری عوارض جانبی دارد. شایعترین عوارض مصرف این دارو عبارتند از:
- سرگیجه
- سبکی سر
- خواب آلودگی
- بثورات پوستی
- تب
- حالت تهوع
- ناراحتی گوارشی
- فشار خون پایین
- کاهش ضربان قلب
- تاری دید و دوبینی
- برافروختگی پوست
- طعم فلزی در دهان
- عدم هماهنگی عضلات
- حرکات غیر ارادی چشم
- از دست دادن موقت هوشیاری
چگونگی تاثیر متوکاربامول در تسکین درد
آمپول متوکاربامول برای کمردرد به عنوان یک سیستم عصبی مرکزی و مهارکننده عضلات، خاصیت آرام بخشی دارد. این دارو تکانههای عصبی به مغز را مسدود کرده و باعث تسکین درد عضلات میشود. بیشتر پزشکان این داروی شلکننده عضلات را برای کاهش کمردرد یا گردن درد تجویز میکنند تا حرکت عضلات را بهبود دهند.
مهمترین نکات برای استفاده از آمپول متوکاربامول
هنگام استفاده از این دارو باید به چند نکته توجه داشت:ش
- مصرف قرص تجویز شده با غذا یا بدون غذا
- خودداری از راه رفتن به دلیل احتمال سرگیجه
- خودداری از رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین
- استفاده از دارو تنها در صورت موثر نبودن داروهای ضد درد
- عدم مصرف دارو توسط کودکان و زنان شیرده
- مشورت با پزشک راجع به افزودن سایر داروها از جمله OTC
آمپول متوکاربامول با چه داروهایی تداخل دارد؟
هنگام استفاده از آمپول متوکاربامول برای کمردرد از تزریق دوز اضافی خودداری کرده و اطلاعات نسخه خود را با دقت بررسی کنید. متوکاربامول با داروهای زیر تداخل دارد و نباید به صورت همزمان با آنها مصرف شود:
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد اضطراب
- داروهای ضد افسردگی
- مسکنهای افیونی
- قرصهای خوابآور
- شیمی درمانی خاص
- داروهای بیماری روانی
- بازدارندههای مونوآمین اکسیداز
- سایر داروهای شکلکننده عضلات
- آنتی هیستامینهایی که خاصیت آرام بخشی دارند.
تزریق متوکاربامول در منزل
گاهی اوقات به دنبال درد شدید بیمار در ناحیه کمر و پاها، فرد امکان جابهجایی را نداشته و نمیتواند برای تزریق به مراکز درمانی برود. در این شرایط میتواند آمپول متوکاربامول را در منزل تزریق کند؛ البته به شرطی که قبل از آن به پزشک خود اطلاع داده باشد.
برای تجویز و مصرف این دارو توجه به چند نکته درمانی خاص، ضروری است. برای مثال پزشک باید شما را از بیخطر بودن استفاده از این دارو مطمئن کرده و دوز مصرفی آن را به شما اطلاع دهد. بدین ترتیب یک پرستار حرفهای و با مهارت میتواند با انتخاب روش عضلانی برای تزریق ایمن به تسکین درد بیمار کمک کند. نکات مهم تزریق آمپول متوکاربامول در منزل شامل موارد زیر است:
- انجام تزریق توسط پرستار
- آگاهی از دوز و روش صحیح مصرف
- استفاده از تجهیزات تزریقی تمیز و استریل شده
- انتخاب یک محل تمیز و بدون زخم و عفونت برای تزریق
- بررسی وجود هرگونه حساسیت یا واکنش نامطلوب نسبت به مصرف این دارو
مدت زمان اثر آمپول متوکاربامول
آمپول متوکاربامول بهصورت ویالهای ۱۰ میلیلیتری در داروخانهها عرضه میشود. البته متوکاربامول در دو شکل دارویی قرص و آمپول موجود است. بلافاصله بعد از تزریق، تاثیر آمپول متوکاربامول را میبینید. اما اثر گذاری قرص آن ۳۰ دقیقه بعد از مصرف خوراکی شروع میشود.
نیمه عمر پلاسمایی این دارو ۱ الی ۲ ساعت است. یعنی ۱ الی ۲ ساعت طول میکشد تا ماده فعال داروی وارد شده در بدن به نصف مقدار اولیه خود برسد.
قویترین آمپول شل کننده عضلات کمر
- آمپول متوکاربامول
- آمپول کتورولاک
- آمپول پیروکسیکام
علاوه بر موارد بالا که قویترین آمپولهای شل کننده عضلات کمر هستند، میتوان از آمپولهای زیر هم برای تسکین درد کمر استفاده کرد:
- آمپول دیکلوفناک
- آمپول متیل پردنیزولون
- آمپول دگزامتازون
- آمپول بتامتازون
- آمپول استامینوفن
- آمپول کورتیزون
- آمپولهای شل کننده عضلات
- آمپول اپیدورال
- آمپول نفوپام
- آمپول تریامسینولون
تامین مواد مغذی بدن به روند بهبود کمر درد، سرعت میبخشد. برخی از بهترین آمپولهای تقویتی برای کمر درد شامل موارد زیر هستند:
• آمپول نوروبیون
• آمپول ویتامین دی
• آمپول بپانتین
• آمپول بیوتین
کلینک فیزیوتراپی خانه سلامت سعید مزین در سعادت آباد