مگنت تراپی یکی از بهترین و ایمنترین روشهای درمانی فیزیوتراپی برای تسکین درد و بهبود اندامهای آسیب دیده است. مگنتها شرایط فیزیکی و روانی بیمار را بهبود میبخشند و عارضه خاصی ندارند. همچنین نیازی نیست در طول درمان دارو مصرف کنید یا بیهوش شوید. در ادامه ببینیم: مگنت تراپی چیست و برای چه بیماریهایی کاربرد دارد؟ آیا عوارضی به همراه دارد؟
مگنت تراپی و تاثیر آن بر عملکرد اندامهای آسیب دیده
مگنت تراپی با عنوان مغناطیس درمانی نیز شناخته میشود. در واقع این فرایند درمانی با استفاده از امواج مغناطیسی روی قسمتهایی مانند تاندون، عضلات، استخوان و اعصاب آسیب دیده، منجر به تسریع روند بهبود فرد میشود. برای این کار، انرژی مغناطیسی را روی پوست یا در نزدیکی آن استفاده میکنند.
مگنت تراپی در فیزیوتراپی
مگنت تراپی در فیزیوتراپی فرآیندی است که در درمان بیماری های مختلفی کاربرد دارد؛ زیرا طی استفاده از این روش، پرتوهای مغناطیسی به داخل سلول نفوذ و از عملکرد مناسب بافتها پشتیبانی میکند. این روش برای درمان بیماریهای استخوان و مفصلها، پوکی استخوان، بیماریهای زنان و بیماریهای پوستی کاربرد دارد. مگنت تراپی با اثرات ضد التهابی، ضد درد و ضد ادم همراه است.
ممنوعیت استفاده از مگنت تراپی در فیزیوتراپی
پزشک باید از بیماران دارای باطری قلب بخواهد این روش درمانی را استفاده نکند؛ زیرا ممکن است منجر به مرگ بیمار شود. سعید مزین با تجربه کاری بالا و دانش تخصصی در فیزیوتراپی و گواهینامههای معتبر بینالمللی در شاخههای این رشته، میتواند شما را در استفاده از مگنت تراپی راهنمایی کند و در صورت نیاز، درمان بیماری شما را با این روش انجام دهد.
مگنت تراپی زانو
زانو یکی از مفصلهای بزرگ بدن است که بخش زیادی از وزن بدن را تحمل میکند. همچنین به عنوان یک مفصل عمقی در بدن کاربرد دارد. یعنی فیزیوتراپیست دسترسی کمی به داخل مفصل دارد. از آنجایی که خیلی از دستگاههای فیزیوتراپی عمق نفوذ کمی دارند، از روش مگنت تراپی برای درمان درد زانو استفاده میشود. فیزیوتراپیست برای مشکلاتی مانند موارد زیر از مگنت تراپی در فیزیوتراپی استفاده میکند:
- آسیب به انواع رباطهای موجود در اطراف زانو
- بروز شکستگی در زانو
- آسیب به مینیسک
- آسیب به رباط صلیبی
- بروز التهاب در زانو (تورم زانو در مراحل مزمن نه حاد)
مگنت تراپی برای دیسک کمر
دیسک کمر در بیماران با بروز درد زیادی همراه است. حتی این درد علاوه بر کمر در پاها هم احساس میشود. یکی از دلایل تجویز مگنت تراپی برای دیسک کمر، همین تسکین درد است؛ زیرا میدانهای مغناطیسی، جریان خون را افزایش میدهند و اندورفین را آزاد میکنند. اندورفین نوعی هورمون ضد درد است که به تسکین درد بیماران دارای دیسک کمر کمک میکند. مگنت تراپی در این بیماران، التهاب را کاهش میدهد و روند بهبود آنها را سرعت میبخشد.
هزینه مگنت تراپی
هزینه مگنت تراپی برای تمام بیماران یکسان نیست؛ زیرا عوامل مختلفی مانند وضعیت بیمار، تعداد جلسات، مهارت و تجربه فیزیوتراپیست، موقعیت مکانی کلینیک و نواحی تحت درمان روی هزینه نهایی آن تاثیر میگذارند. به طور کلی در شرایط نرمال هزینه مگنت تراپی چیزی در حدود ۲,۸۴۱,۰۰۰ ریال بابت هر جلسه (بدون هزینه معاینه و در نظر نگرفتن بیمه) در نظر گرفته می شود.
همچنین در مرکز فیزیوتراپی خانه سلامت، مگنت تراپی در کلینیک و برای بیماران با شرایط خاص در منزل انجام میشود. بنابراین هزینه مگنت تراپی در منزل هم فرق دارد. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت و نوبت دهی با کلیک روی گزینه پایین با ما در ارتباط باشید.
کاربرد مگنت تراپی چیست؟
مگنت تراپی یکی از بهترین روشهای درمانی جایگزین برای بسیاری از اختلالات و بیماریها است. یعنی این فرایند درمانی منجر به بهبود عملکرد اندامهای آسیب دیده میشود، پس دیگر نیازی به جراحی و تجربه عوارض بعد از آن نخواهید داشت. در این فرآیند درمانی، بیمار بیهوش نمیشود و بعد از مگنت تراپی میتواند به راحتی به فعالیتهای خود ادامه دهد.
فرکانس امواج، بلندی یا شدت موجها، مدت زمان و مسیر میدان از پارامترهای موثر بر نتیجه این فرایند درمانی هستند. با استفاده از مغناطیس درمانی، جریان خون در مویرگها افزایش پیدا میکند. در نتیجه مواد زائدی مانند لاکتیک اسیدها دفع میشوند که تاثیر مثبتی بر کاهش دردهای مفصلی و عضلانی دارند.
مگنت تراپی در منزل
تعداد جلسات مگنت تراپی برای همه بیماران یکسان نیست. یعنی بعضی بیماران باید تعداد دفعات بیشتری به کلینیک پزشک بروند. همین موضوع کار را برای روند درمان سختتر میکند. بیمار باید برای رفت و آمد به کلینیک هزینه زیادی را بپردازد و زمان زیادی را اختصاص دهد. رفته رفته برخی جلسات خود را کنسل میکند یا به تاخیر میاندازد. اما این روند درمانی فقط زمانی به خوبی تاثیر میگذارد که در تمام جلسات به موقع حاضر شوید.
مگنت تراپی در منزل یکی از خدمات مرکز فیزیوتراپی خانه سلامت است. با ارائه این خدمات درمانی در منزل، روند درمان بیمار به خوبی پیش میرود و مشکلی بابت هزینهها یا زمان جلسات نخواهد داشت. همچنین خانه نسبت به کلینیک پزشک، محیطی آرامتر برای شخص شما است. طی فرآیند مگنت درمانی در منزل، اعضای خانواده در کنار بیمار هستند و این حمایت از سوی خانواده را نباید فراموش کرد.
مزایای مگنت تراپی
- تسکین درد: این روش روی بهبود و التیام دردهای عضلانی و مفصلهای بدن تاثیر میگذارد. یعنی با افزایش ترشح هورمون اندورفین، عضلات را شل میکند و درد و تورم را کاهش میدهد. همچنین منجر به تسکین دردهای تخریبی یا التهابی مانند درد با منشا سیاتیک و درد ناشی از آرتروز مفصل و ستون فقرات میشود.
- کم کردن میزان التهاب: مگنت تراپی میتواند التهابات اندامهای آسیب دیده را کاهش دهد.
- اثر شل کنندگی: با جمع شدن فرآوردههای اسیدی ناشی از سوخت و ساز بدن، عضلات دچار گرفتگی و درد میشوند. اثر شل کنندگی این روش، درد را کاهش میدهد و قسمت آسیب دیده را بهبود میبخشد.
- کم کردن میزان تورم: از طریق مگنت تراپی، فاگوسیتوز و ساخت هیپر اکسید افزایش یافته و در نتیجه تورم بافتهای بدن کمتر میشود. این روش روی کاهش میزان کبودی، تورم و درد پس از جراحی نیز تاثیرگذار است.
- ترمیم دوباره بافتها: فیزیوتراپیست از این روش برای بازسازی و ترمیم دوباره بافتهای نرم استفاده میکند.
- گشاد کننده رگهای خونی: مگنت تراپی باعث خون رسانی و اکسیژن رسانی بیشتر به بافتها میشود. در نتیجه درد زودتر کاهش یافته و روند بهبود اندام آسیب دیده سریعتر میشود.
- خواب بهتر: درد در بدن، خواب را از شما میگیرد و نمیتوانید خواب خوبی داشته باشید. اما با استفاده از مگنت تراپی، درد و سفتی بدن کمتر شده و راحتتر به خواب میروید.
- بهبود انعطاف پذیری: با آسیب به اندامها یا افزایش سن، انعطاف پذیری بدن تحت تاثیر قرار میگیرد. مگنتها، عضلات و رباطهای سفت شده بدن را شل میکنند و انعطاف پذیری بدن را بهبود میبخشند.
بیماریهای قابل درمان با مگنت تراپی
مگنت درمانی بیشتر برای درمان بیماریهای زیر کاربرد دارد:
- اسپاسم یا گرفتگی عضلات
- بروز اختلالات پوستی
- استرس و بی خوابی
- آرتریت روماتوئید
- التهاب و عفونت
- شکستگی استخوان به دلیل ضربه
- خستگی مزمن
- مشکل در گردش خون
- پوکی استخوان
- آسم برونشی
- دردهای مزمن و التهاب
غیر از درمان و بهبود بیماریها میتوان برای تشخیص بیماریهای زیر نیز از این روش کمک گرفت:
- بیماریهای عصبی
- مشکلات سیستم ایمنی
- سرطان
- آرتروز گردن
- مشکل در گردش خون
تعداد جلسات مگنت درمانی
در بیشتر موارد بیماران بعد از یک تا سه جلسه، آثار درمان با مگنتها را در خود میبینند. اما با توجه به سن، نوع بیماری، سبک زندگی، تناسب اندام و ماهیت و شدت آسیب تعداد جلسات درمان متفاوت هستند.
- آرتروز: احساس درد کمتر طی ۲ تا ۳ جلسه و افزایش توانایی حرکت فرد بعد از ۶ هفته
- پوکی استخوان: افزایش تراکم استخوان بعد از گذشت ۶ تا ۱۲ ماه از شروع درمان، طولانی بودن جلسات به دلیل زمانبر بودن فرایند ساخت استخوان
- ناراحتیهای مزمن: نیاز به ۱ یا ۲ جلسه در هفته و بیماران تازه آسیب دیده هر ۲ روز یکبار
مگنت تراپی در کدام قسمت های بدن قابل استفاده است؟
- مغز: با ایجاد میدان مغناطیسی برای مغز و ایجاد تغییرات زیادی در این ناحیه، مشکلات مغزی از جمله افسردگی و پارکینسون بهبود پیدا میکنند.
- زانو: یک نوار مانند آتل روی زانوی بیمار بسته میشود و تحت تاثیر میدانهای مغناطیسی، درد، التهاب و مشکلات زانو از بین میروند.
- کمر: افراد دارای کمردرد حاد بعد از مدتی بهبود پیدا میکنند. اما برای کمردردهای مزمن میتوان از روش مگنت درمانی استفاده کرد. بیمار طی ۶ جلسه ۱۰ دقیقهای تحت درمان قرار میگیرد.
- لگن: گاهی برای ایجاد دردهای ناشی از کشش تاندونها یا عضلات در ناحیه لگن و گاهی برای بهبود خون رسانی از مگنت تراپی استفاده میشود.
- گردن: در ناحیههایی از گردن که دچار درد شده، مگنتهایی را بهصورت موضعی قرار میدهند تا با ایجاد میدان مغناطیسی، درد را کاهش دهد. نیرویی که در بدن نفوذ کرده، گردش خون را تحت تاثیر قرار داده و آن را افزایش میدهد. البته با قرار گیری مگنت روی سرخرگ اصلی، این میدانها اثر گستردهتری دارند.
روشهای درمانی همراه مگنت تراپی چیست؟
برای انواع بیماریهای مختلف میتوان از مگنتها همراه روشهای درمانی دیگر استفاده کرد:
- طب سوزنی
- کایروپراکتیک
- شوک درمانی
- الکتروتراپی
- اولتراسوند
- درمانهای فیزیکی و ورزش
- نور درمانی
انواع مگنت تراپی؟
برای قرار دادن بدن در میدان مغناطیسی، میتوان از روشهای مختلفی مانند کفشهای مخصوص، پشتیهای آهنربایی و دیگر محصولات موجود در بازار استفاده کرد. در مراکز فیزیوتراپی نیز از دستگاههای خاصی استفاده میشود.
۱_ میدان مغناطیسی استاتیک
با خوابیدن بیمار روی تختهای خاص، اندامهای آسیب دیده بدن با یک مگنت در تماس قرار میگیرند.
۲_ الکترومغناطیس درمانی (استفاده از بارهای الکتریکی)
در این روش از آهنرباهای دارای بار الکتریکی استفاده میشود. امواج ساطع شده از این آهنرباها، نقاط مختلفی از بدن را تحریک میکنند.
۳_ همراه با طب سوزنی (درای نیدلینگ)
مگنت تراپی همراه با طب سوزنی نیز امکانپذیر است. یعنی پزشک با فرو بردن سوزن در بدن بیمار، همان قسمت را تحت درمان با آهن ربا نیز قرار میدهد.
۴_ مگنت تراپی از نوع استاتیک (ثابت)
مگنتهای ثابت روی عضو آسیب دیده قرار میگیرند تا درد را تسکین دهند و آسیبهای بدن بهبود پیدا کنند. دستبند، زانوبند، کمربند، مچ بند، تشک، گردن بند، شانه بند، دستکش و کفیهای کفش از نوع مغناطیسی جزو این محصولات هستند.
۵_ Pemf یا میدانهای الکترومغناطیس پالسی
برای رفع درد و تورم در نواحی خاصی از بدن بعد از عمل، از میدانهای الکترومغناطیس پالسی استفاده میکنند. تاثیر مستقیم این میدانهای مغناطیسی روی نواحی آسیب دیده باعث بهبود درد در این نواحی میشود. این روش برای تسکین درد و بهبود بافتهای نرم نیز کاربرد دارد.
۶_ نحوه تاثیر مگنت تراپی بر بدن
یکی از ترکیبات موجود در خون، آهن است. با قرار گیری آهنربا روی نواحی مختلفی از بدن، گردش خون در آن قسمت تحت تاثیر قرار میگیرد و بیشتر میشود. به همین دلیل ناحیه آسیب دیده سریعتر بهبود پیدا میکند. در روش مگنت تراپی، میدانهای مغناطیسی اطراف بدن با تامین انرژی موجب تقویت خون رسانی به بافتهای آسیب دیده می شوند. در نتیجه اکسیژن رسانی به این اندامهای آسیب دیده بیشتر شده و توان جسمی یا روانی فرد بهبود پیدا میکند.
کلینیک فیزیوتراپی خانه سلامت در سعادت آباد