فیزیوتراپی، نقش پررنگی در بهبود بسیاری از بیماریهای ارتوپدی و عضلانی دارد. در واقع بازگشت سلامتی به برخی از بیماران، وابسته به انجام فیزیوتراپی اصولی است. از آنجایی که این نوع از خدمات درمانی، مانند سایر خدمات نیاز به پرداخت هزینه دارد؛ فراهم کردن هزینههای فیزیوتراپی، از جمله اقدامات مهمی است که بیماران یا خانوادههای آنها باید انجام دهند.
در همین راستا سوال رایجی که معمولا برای این افراد پیش میآید این است که هزینه فیزیوتراپی چقدر است یا به چه عواملی بستگی دارد؟
آیا بیمه تاثیری روی هزینه فیزیوتراپی دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت ۲ شرط مهم برای تاثیر بیمه بر روی هزینههای فیزیوتراپی وجود دارد:
🔔 شرکت بیمه موردنظر شما، آیا انواع خدمات فیزیوتراپی را پوشش میدهد؟
🔔 کلینیک یا مرکز فیزیوتراپی با شرکت بیمهای که فرد تحت پوشش آن است، قرارداد، داشته باشد.
در صورتی که هر دو شرط بالا وجود داشته باشد، بخش قابل توجهی از هزینه فیزیوتراپی توسط شرکت بیمه پرداخت میشود. در نتیجه بخشی از هزینهها توسط شرکت بیمه پرداخت میشود و هزینههای کلی کاهش پیدا میکند.
قیمت هر جلسه فیزیوتراپی ۱۴۰۱
به منظور رفاه حال بیماران و فیزیوتراپیستها، وزارت بهداشت در ابتدای هر سال برای انواع خدمات فیزیوتراپی یک نرخ مشخص تعیین کرده است. در ادامه میتوانید قیمت دقیق هر یک از این خدمات را مشاهده کنید. لازم است به این نکته اشاره کنیم که در جلسه اول علاوهبر هزینه درمان همان جلسه نیز باید پرداخت گردد. هزینه ارزیابی برای یک دوره درمانی برای همه بیمههای زیر یکسان بوده و به شرح زیر است.
۱_ هزینه ارزیابی فیزیوتراپی برای یک دوره درمانی
۲_ هزینه هر جلسه فیزیوتراپی سال ۱۴۰۱ (آزاد)
۳_ هزینه فیزیوتراپی سال ۱۴۰۱ با بیمه سلامت
۴_ هزینه تک جلسه با بیمه تامین اجتماعی
تغییر هزینه فیزیوتراپی به چه عواملی بستگی داره؟
در پاسخ به سوالی که در ابتدای متن مطرح شده است باید گفت که یک نرخ دقیق و مشخص برای هزینههای فیزیوتراپی وجود ندارد. زیرا فاکتورهای مختلفی برای تعیین هزینه نهایی وجود دارد. در ادامه به بررسی چند عامل مهم که بر هزینههای فیزیوتراپی تاثیر میگذارد، اشاره شده است.
۱_ دولتی یا خصوصی بودن کلینیک فیزیوتراپی
مراکز و کلینیکهای فیزیوتراپی، مانند دیگر مراکز درمانی به دو صورت دولتی و خصوصی وجود دارند. همانطور که میدانیم، بخشی از هزینههای مراکز دولتی، مانند خرید تجهیزات و هزینه اجاره یا خرید ساختمان کلینیک، توسط دولت تامین میشود. در مقابل آن، کلیه هزینههای یک مرکز را یک شخص از بودجه و سرمایه خود پرداخت میکند. در نتیجه هزینه فیزیوتراپی در مراکز دولتی ارزانتر از مراکز خصوصی است.
۲_ محل انجام خدمات فیزیوتراپی
اولین عاملی که بر روی هزینههای این نوع از درمان تاثیر میگذارد، محلی است که فیزیوتراپی در آن انجام میشود. معمولا فیزیوتراپی در کلینیک یا منزل بیمار انجام میشود. قطعا زمانی که فیزیوتراپی در منزل بیمار انجام شود، علاوهبر دستمزد فیزیوتراپ، هزینههایی همچون هزینه ایاب و ذهاب فیزیوتراپیست و جابجایی تجهیزات نیز باید پرداخت شود. به همین دلیل معمولا تعرفه فیزیوتراپی در منزل گرانتر از کلینیک است.

۳_ تعداد جلسات
در واقع هر چه تعداد جلساتی که بیمار فیزیوتراپی انجام دهد بیشتر باشد، هزینههای آن نیز بیشتر است. معمولا تعداد جلسات را پزشک معالج یا فیزیوتراپیست تعیین میکند. البته برای تعداد جلسات فیزیوتراپی نیز نمیتوان یک عدد مشخص تعیین کرد.
بطور مثال ممکن است پزشک معالج ۱۰ جلسه فیزیوتراپی برای یک بیمار تجویز کند اما پس از گذراندن این تعداد جلسه بهبودی مشاهده نشود. در نتیجه فرد به جلسات درمانی بیشتری نیاز دارد و هزینه بیشتری نیز باید پرداخت کند.
۴_ تعداد ناحیههای تحت درمان
عامل مهم دیگری که در تعیین هزینه فیزیوتراپی نقش دارد، تعداد ناحیههایی است که فیزیوتراپ باید تحت درمان قرار دهد. مثلا ممکن است یک بیمار فقط به فیزیوتراپی زانو نیاز داشته باشد اما در بیمار دیگر علاوه بر زانو، کمر نیز باید تحت درمان قرار بگیرد.
۵_ تجهیزات مورد استفاده
تجهیزات و لوازمی که فیزیوتراپ از آنها برای درمان استفاده میکند؛ یکی از موارد مهمی است که بر روی هزینههای فیزیوتراپی تاثیر میگذارد. چون مرکز درمانی یا فیزیوتراپیست، برای تهیه و مراقبت از هر یک از این تجهیزات نیز باید هزینه پرداخت کند. به همین دلیل بیمارانی که به تجهیزات خاص نیاز دارند، باید هزینهای بابت استفاده از تجهیزات هم پرداخت کنند.
۶_ نوع درمان تجویزی
فیزیوتراپی نیز شامل خدمات متنوعی همچون ماساژ درمانی، آب درمانی، تمرین درمانی، لیزر درمانی، الکتروتراپی و… است. هر یک از این خدمات و روشهای مختلف درمان با توجه به میزان و نوع بیماری فرد برای وی تجویز میشود. در واقع هزینه هر یک از این خدمات با دیگری تفاوت دارد.
۷_ عضو آسیب دیده و مقدار آسیب دیدگی
در واقع عامل مهم دیگری که در تعرفه فیزیوتراپی تاثیر میگذارد، این است که کدام عضو به درمان نیاز دارد؟ یا اینکه میزان آسیب دیدگی عضو چقدر است؟ معمولا میزان آسیب دیدگی را پزشک پس از انجام آزمایش، عکسبرداری و انجام MRI تشخیص میدهد. بدون شک هر چه میزان آسیب دیدگی عضو بیشتر باشد، روند درمان پیچیدهتر و طولانیتر خواهد بود
کلینیک فیزیوتراپی خانه سلامت در غرب تهران