طی فعالیتهای روزانه، زانو باید وزن انسان را تحمل کند و نقش زیادی در حرکت فرد دارد. اگر هنگام خم و صاف کردن زانو، درد شدید، گرفتگی یا خشکی در زانو را حس کردید، قطعا مشکلی وجود دارد. به خصوص برای خم نشدن زانو بعد از جراحی زانو یا درمان شکستگی بخشهایی مانند ران باید توسط یک پزشک معاینه شوید. در نهایت پزشک برای شما تمرینات و یا فیزیوتراپی برای خم شدن زانو را تجویز میکند.
در ادام مطلب علاوه بر مرور دلایل خم نشدن زانو بعد از جراحی، شکستگی و … به انواع روش های فیزیوتراپی برای خم شدن زانو میپردازیم….
شما همچنین میتوانید هزینه هر جلسه فیزیوتراپی زانو را در لینک زیر مشاهده کنید:
انواع روش های فیزیوتراپی برای خم شدن زانو
گاهی پزشک برای بعضی بیماران بعد از عمل یا به دلیل برخی بیماریهای خاص، معاینه توسط یک فیزیوتراپیست را تجویز میکند. در این جلسه معاینه، فیزیوتراپیست از شما درباره وضعیت سلامت، تاریخچه بیماریها و سوابق پزشکیتان میپرسد. در نهایت با معاینه فیزیکی زانو و محدوده حرکتی آن، حرکتهای مناسب و روش فیزیوتراپی برای خم شدن زانو را پیشنهاد میدهد؛ از جمله:
۱_ کایروپراکتیک یا ماساژ دستی
فیزیوتراپیست به حالت دایرهای، نواحی دردناک، خشک و آسیب دیده زانو را ماساژ میدهد. در این صورت ورم و دردهای زانوی بیمار کاهش پیدا میکند.
۲_ لیزردرمانی (لیزر پرتوان و کم توان)
یکی از کاربردیترین تکنیکهای درمانی برای خم شدن زانو، لیزردرمانی است. این تکنیک فیزیوتراپی برای خم شدن زانو در سه دقیقه انجام میشود و دردی ندارد. نیروی لیزر روی ناحیه آسیب دیده زانو فوکوس کرده تا با کمک به فرایند سلولی، درد، التهاب و تورم زانو کمتر شود.
۳_ مگنت تراپی
این روش فیزیوتراپی تحت عنوان مغناطیس درمانی نیز شناخته شده است. در این فرایند برای رفع درد، بازسازی سریع عصب، کاهش التهابات و تورمها، بیشتر شدن دامنه حرکت فرد و… از نیروی مغناطیسی کمک میگیرند.
۴_ لیزر اولتراسوند
با استفاده از دستگاهی به نام اولتراسوند میتوان بافتهای آسیب دیده، عضلات و رباطهای زانو را ترمیم و این عضو را درمان کرد. فیزیوتراپیست در این روش ابتدا امواج فراصوت را به ناحیه آسیب دیده میفرستد تا گردش خون و متابولیسم این نواحی بالاتر رود. سپس با ترمیم و بهبود انعطافپذیری زانو، بیمار این عضو از بدن را به راحتی خم و صاف میکند.
۵_ شاک ویو
این فرآیند درمانی، در ترمیم و بهبود آسیب دیدگیهای زانو نقش بسزایی دارد. با استفاده از امواج شاک ویو، جریان خون در نواحی آسیب دیده و بافتها بیشتر میشود و سلولهای از بین رفته و آسیب دیده زانو را ترمیم و مجدد بازسازی میکند.
۶_ الکتروتراپی زانو
فیزیوتراپیست یک اسفنج روی پوست ناحیه آسیب دیده زانو قرار میدهد. جریان الکتریک ملایم و کمی اعمال میشود و احساس گز گز یا سوزن سوزن شدن را ایجاد میکند. این روش فیزیوتراپی برای خم شدن زانو به مرور زمان باعث کاهش درد، التهابات و تورم زانو میشود.
علت عدم موفقیت از فیزیوتراپی برای خم شدن زانو چیست؟
- انجام تمرینات اشتباه یا انجام تمرینهای تجویز شده به شکل نادرست
- عدم مصرف به موقع داروهای تجویز شده
- انجام ندادن تمرینات ورزشی در خانه
- رعایت رژیم غذایی برای بالا نرفتن وزن
- ابتلا به بیماریهای زمینهای مرتبط با حرکت زانو
- ایجاد عفونت بعد از جراحی
علت خم نشدن زانو بعد از درمان شکستگی
علت خم نشدن زانو بعد از درمان شکستگی به محل آن بستگی دارد. اگر این شکستگی نزدیک مفصل استخوان زانو باشد، ممکن است محدودیتهایی برای شما ایجاد کند. ولی در حالتی که شکستگی در خط مفصل استخوان زانو یا نزدیکی آن نیست، بیمار با توانبخشی تخصصی و فعال بهبود پیدا میکند.
یکی دیگر از عواملی که روی بهبود شما و خم شدن زانو بعد از درمان شکستگی تاثیر میگذارد، انجام فیزیوتراپی برای خم شدن زانو در خانه است. یعنی به جز حرکاتی که فیزیوتراپیست با شما در کلینیک تمرین میکند، بهتر است تمریناتی را هم در خانه انجام دهید. بعد از درمان شکستگی استخوان ران، احساس درد موقع تکان دادن زانو طبیعی است. اما گاهی این درد غیر قابل تحمل میشود. پس حتما قرصهای مسکن را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
علت خم نشدن زانو بعد از جراحی
با انجام جراحیهایی مانند بازسازی رباط صلیبی قدامی، آتروسکوپی و تعویض مفصل زانو، دامنه حرکتی بیمار بیشتر میشود. اما برخی از بیماران هنوز هم دچار محدودیت حرکتی هستند. نداشتن توانایی خم کردن زانو بیشتر از ۱۰۰ درجه، کاهش دامنه حرکتی بیمار و ایجاد مشکل در فعالیتهای روزانه از ویژگیهای فردی است که نمیتواند بعد از جراحی، زانوی خود را خم کند. این محدود شدن حرکت زانوی بیمار میتواند علتهای مختلفی داشته باشد.
۱_ آتروفیبروز در زانو
بعد از تروما یا جراحیهای زانو در مفصل این عضو، بافت اسکار و چسبنده ی فیبروز مانند، ایجاد میشود. از علائم ابتلا به آرتروفیبروز، محدودیت در حرکت دادن زانو و خم کردن آن است. فرد هنگام حرکت دادن زانو احساس درد دارد. تورم، درد و قرمزی مفصل زانو جزء علائم آرتروفیبروز هستند. برای درمان علامتهای شدید این عارضه، بیمار به جراحی باز نیاز دارد.
۲_ انجام ندادن تمرینات فیزیوتراپی
برای انجام فعالیتهای روزانه بعد از جراحی، باید تمرینات فیزیوتراپی را هم انجام دهید. در واقع این تمرینات به حرکت زانو و فعالیتهای روزمره شما سرعت میبخشند. بعضی بیماران به دلیل تحمل نکردن عوارض مسکنهای تجویز شده، از مصرف آنها خودداری میکنند. به همین دلیل هنگام انجام تمرینهای فیزیوتراپی احساس درد دارند و تمرینات خود را کنار میگذارند. بنابراین فرد به سرعت بهبود پیدا نمیکند و هنوز هم بعد از جراحی محدودیت در حرکت دارد.
۳_ وجود محدودیت در حرکت پیش از انجام جراحی
گاهی شرایط پیشین بیمار روی نتایج فرایند درمان تاثیر میگذارد. برای مثال فردی که قبل از جراحی زانو، محدودیتهای شدیدی در حرکت داشته است؛ بعد از جراحی نیز این محدودیتها را دارد. که باز هم مراجعه به کلینیک جهت انجام فیزیوتراپی زانو میتواند چاره ساز باشذ.
۴_ قرار گرفتن پروتزهای زانو در فضای نامناسب
طی جراحیهای زانو از موادی مصنوعی به نام پروتزها برای جایگزینی قسمتهای آسیب دیده مفصل استفاده میشود. هماهنگی و قرارگیری پروتز زانو با استخوان بیمار الزامی است. در صورتی که بیمار بعد از جراحی و زمان ریکاوری متوجه قرارگیری پروتز زانو در فضایی نامناسب شود، به جراحی مجدد مفصل زانو نیاز دارد.
۵_ استخوانسازی نابجای زانو
استخوانسازی نابجا، عارضهای که ممکن است بعد از جراحی مفصل زانو ایجاد شود. در صورت بروز این عارضه بعد از عمل جراحی، بافت استخوانی تشکیل شده را طی عمل باز، بیرون میآورند. پزشک ممکن است با توجه به شرایط بیمار، جراحی دوباره تعویض مفصل زانو را به بیمار توصیه کند.
کلینیک فیزیوتراپی خانه سلامت در سعادت آباد